Preskoči na glavni sadržaj

WTDGC 2022: Hrvatska 14. na Svjetskom disc golf prvenstvu

Hrvatska disc golf reprezentacija osvojila je odlično 14. mjesto na Svjetskom ekipnom disc golf prvenstvu koje se od 17. do 21. kolovoza igralo u Varaždinu.

Hrvatska reprezentacija na otvaranju Prvenstva
Hrvatska reprezentacija na otvaranju Prvenstva

Na Prvenstvu je sudjelovalo rekordnih 25 zemalja s više od 250 igrača i igračica. Glavni cilj hrvatske reprezentacije bio je da prođe prvu fazu natjecanja i uđe u “Top 16” zemalja - što je i ostvarila.

Zemlje su bile podijeljene u skupine prema svjetskom rankingu. Hrvatska je u skupini imala jaki SAD, Mađarsku, Švicarsku, Kolumbiju te Austriju - koja je pobijedila prošle godine na Europskom ekipnom disc golf prvenstvu.

Uz navedene zemlje u Varaždinu su se natjecale i sljedeće reprezentacije - Australija, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Kanada, Latvija, Litva, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Ukrajina i Velika Britanija.

Natjecanje u prvoj fazi bilo je koncipirano da sve reprezentacije u skupini igraju mečeve jedna s drugom, a one četiri koje osvoje najviše bodove idu u drugi krug ili Top 16. Hrvatska je s osvojenih 16 bodova bila 4. u skupini, ispred Mađarske i Švicarske.

Otvaranje Svjetskog ekipnog prvenstva (WTDGC)
Otvaranje Svjetskog ekipnog prvenstva (WTDGC)

Ponos i veselje

“U svim mečevima pružili smo odličan otpor i vrlo dobru igru, a posebno bih istaknuo ženski dio naše reprezentacije bez čijih bodova bi prolazak u Top 16 bio manje vjerojatan. Isto tako, žene su nastavile briljirati i u razigravanju te su nam donijele ukupno više od 50 posto bodova”, rekao nam je Tomislav Gorički, kapetan hrvatske reprezentacije i predsjednik Hrvatskog flying disc golf saveza.

Dodao je kako su hrvatski igrači i igračice iza sebe ostavili neke timove koji imaju puno bolje uvjete za treniranje, dužu tradiciju sporta pa time i bolje i rangirane igračice i igrače.

“Osjećaj ponosa i veselja što imamo priliku bili domaćini tako velikog prvenstva donosio je posebnu energiju, ali i dodatni teret reprezentaciji za ostvarivanje dobrog rezultata. Ipak, osvajanjem 14. mjesta ostvarili smo najbolji plasman s obzirom na broj i kvalitetu reprezentacija na natjecanju i to je nešto na što uistinu možemo biti ponosni”, zaključio je Gorički.

Nakon ulaska u Top 16, Hrvatska je imala priliku boriti se i za viša mjesta u poretku, no tu se suočila s Australijom - jednom od jačih reprezentacija na svijetu - te je razigravala sa Španjolskom, Kolumbijom i Litvom i na kraju završila kao odlična 14. u svijetu.

Dvoboj protiv Španjolske
Dvoboj protiv Španjolske

Spomenimo kako je hrvatsku reprezentaciju činilo 11 igrača i igračica i to pet iz Disc golf kluba Varaždin (Nino Đurak, Danica Pajtak, Aleksandar Bato Sudžuković, Radule Raško Mikić i Aleksandar Aki Vucković), četvero iz zagrebačkog Flying disc kluba Zagreb (Ana Gorički, Ira Molnar Gorički, Tomislav Gorički i Mario Mesarić) te igrač iz još jednog zagrebačkog kluba Agram (Marko Marčec).

Pozitivna iskustva

Bio je tu i naš perspektivni igrač iz riječkog Disc golf kluba Eagle, ujedno i potpredsjednik HFDS-a za disc golf, Vjeran Tuhtan.

“Za mene je ovo prvi nastup za reprezentaciju i dojmovi su odlični. Družiti se i igrati protiv više od 200 igrača iz 25 zemalja velika je privilegija, a format natjecanja je takav da daje priliku svima. Zahvalio bih organizatorima te svim suigračima na dobroj igri i timskom duhu te se veselim sljedećem svjetskom timskom prvenstvu 2024. godine”, rekao je Tuhtan.

Vjeran Tuhtan, Hrvatska
Vjeran Tuhtan, Hrvatska

Timski duh i pozitivna energija oduševili su i Iru Molnar Gorički iz FDK Zagreb.

“Ono što se mene posebno dojmilo na ovogodišnjem natjecanju nije rezultat, već međusobno poštivanje i strast prema disc golfu. Stekli smo nove prijatelje i ponovo sreli stare, zabavili se i uživali. I upravo takav međusobni odnos igračica i igrača, disc golf i ostale sportove s frizbijem čini drugačijima od drugih”, kaže Ira.

Spomenimo kako se ovo natjecanje odvijalo pod okriljem Svjetskog disc golf saveza (WFDF). Hrvatski flying disc savez podržao je organizacijski i financijski izvršnog organizatora Lagoda disc golf iz Varaždina.

Nastavak sezone na Platku i Stubakima

“U razgovoru s mnogim kapetanima i članovima ostalih reprezentacija dobili smo samo pohvale i obećanja kako će se vratiti u Hrvatsku, ali i svoja iskustva prenijeti suigračima diljem svijeta. Vjerujemo kako će ovaj događaj pridonijeti prepoznatljivosti našeg sporta u Hrvatskoj koja ima ogroman potencijal za otvaranje novih disc golf terena. Sport je prikladan za lokalnu zajednicu. Također to je vrijedan turistički resurs, posebno jer postavljanje disc golf zahtijeva minimalne intervencije u prostoru i u skladu je s održivim razvojem prema kojem stremimo”, poručio je Gorički.

U Hrvatskoj se disc golf sezona nastavlja Prvenstvom Hrvatske 24. rujna na Platku kraj Rijeke, a u listopadu se nastavlja i Hrvatska disc golf liga na novom terenu u Stubakima u Zagorju. 

Primjedbe

Novosti iz DGK Eagle:

Turnir: Platak Disc Golf Open 2024

Disc golf klub Eagle i ove godine organizira disc golf turnir na našem najdražem brdu - Platak DG Open 2024 . Termin održavanja turnira je 1. i 2. lipnja 2024. godine, a igrat će se kao PDGA C-tier turnir u 3 runde po 18 koševa, te finale na 6 staza za najbolje iz kategorija MPO i FPO. Turnir je ujedno i šesto kolo Hrvatske disc golf lige (HDGL) . Platak DG Open 2024 Sve informacije o turniru mogu se naći na web stranici turnira , a prijave su moguće i putem formulara na dnu stranice. Kategorije u kojima su otvorene prijave su MPO, FPO, Green i Purple, pružajući opcije za različite razine iskustva i vještina. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 22€ za MPO i FPO kategorije, te 15€ za Green i Purple. Za juniore mlađe od 18 godina, kotizacija iznosi samo 5€, pružajući im priliku da se natječu na ovom turniru po pristupačnoj cijeni. Kao i svake godine, igračima se nudi mogućnost smještaja u Veli

Poreč Open 2023

U subotu, 14. listopada, Disc golf klub Eagle (DGK Eagle) je sudjelovao na disc golf turniru u sklopu Sport Fest manifestacije u Poreču. Natjecanje se održalo na privremenom terenu pokraj dvorane Žatika sa rekordnim brojem igračica i igrača za ovaj turnir. DGK Eagle se istaknuo izvrsnim nastupima svojih članova u MPO i FPO kategorijama. Početak 1. runde Za DGK Eagle turnir je krenuo fantastično - već na drugoj stazi Josip je majstorski pogodio asa (staza 6, grupa je krenula u turnir na stazi 5) te osvojio Ace Pool  u iznosu nešto većem od 100€. 🥏⛓🎇🎉 U sklopu turnira, održano je i mini-natjecanje u puttanju, gdje je naša Marina pokazala iznimnu vještinu te zadala velike muke pobjedniku Marijanu zbog čega je na kraju nagrađena slatkom nagradom. 🙂 Josip i Marina U kategoriji MPO (Open) članovi DGK Eagle postigli su sljedeće rezultate: Vjeran Tuhtan zauzeo je izvanredno 3. mjesto. Marin Grbac ostvario je odličan rezultat osvajanjem 7. mjesta. Val Martić i Josip Bošnjaković dijele 8. m

11. Prvenstvo Hrvatske - zlato za DGK Eagle 🦅

Proteklog vikenda (16.-17.9.) održano je 11. Prvenstvo Hrvatske u disc golfu na izazovnom terenu Stonehill u Stubičkim Toplicama, a članovi Disc golf klub Eagle zabilježili su zapažene rezultate.  Pobjeda za Vjerana Tuhtana u MPO U kategoriji MPO, naši su članovi pokazali svoju odlučnost i koncentraciju, ostavivši svoj trag na ljestvici najboljih: 1. mjesto - Vjeran Tuhtan 🥇🏆  7. mjesto - Val Martić 7. mjesto - Marin Grbac 12. mjesto - Josip Bošnjaković 👏🎉Čestitamo Vjeranu Tuhtanu na osvajanju svog prvog naslova prvaka Hrvatske! Vjeran je zadržao prvo mjesto od prve do posljednje runde, gdje je povećao prednost na 5 bacanja i time zapečatio svoju pobjedu. Dobri rezultati nastavili su se u Masters kategoriji MP40, gdje se Nino Krvavica izborio i osvojio 3. mjesto na podiju. 🏅 Marina Starčić Krvavica, u FPO kategoriji igrala je dobro cijeli vikend te je osvojila 6. mjesto i posebnu nagradu za najbliži "bac" do koša (CTP). 💪 Uz prvenstvo Hrvatske, rezultati turnira bod