Preskoči na glavni sadržaj

Prvenstvo Hrvatske 2024. - Tuhtan obranio titulu

Dvanaesto izdanje Prvenstva Hrvatske igralo se 6. i 7. srpnja 2024. u Cerniku kraj Nove Gradiške. Naš klub predstavljali su: Vjeran Tuhtan, Josip Bošnjaković i Ivan Brajković. Nakon odigrane tri runde po 18 staza te finala na 9 staza naš Vjeran je obranio titulu Prvaka Hrvatske s čak 7 bacanja prednosti ispred Sudžukovića (DGK Varaždin) i Harambašića (DGK Lagoda).

Josip je na kraju završio na 8. mjestu nakon tri runde, sa samo 2 bacanja zaostatka za 5. mjestom te je ostao bez finala, kao i Ivan koji je turnir završio na 13. mjestu. 

Osjećaj je fantastičan, pred dva tjedna na istom terenu osvojio sam turnir u sklopu DiscOver Balkan Disc Golf Tour-a, što je bio pokazatelj da mogu očekivati dobar rezultat na PH, ali i dodatni teret. Iz runde u rundu samopouzdanje je raslo, kao i prednost nad pratiteljima sve do finalne runde gdje je cilj bio ne izgubiti prednost od 9 bacanja što sam nakraju i uspio te osvojio svoje drugo uzastopno Prvenstvo.
   - rekao je Vjeran Tuhtan

Turnir se igrao u 5 službenih kategorija te dvije neslužbene u kojima su mogli nastupiti strani državljani te igrači i igračice koji nisu predočili uvjerenje o obavljenom liječničkom pregledu sportske medicine sukladno uvjetima natjecanjima propisanim od strane Hrvatskog olimpijskog odbora. Sudjelovalo je 46 igračica i igrača, od kojih je 31 nastupilo u službenim kategorijama prvenstva, a još 15 natjecatelja iz Hrvatske, ali i Austrije te Srbije, natjecalo se u dvije neslužbene kategorije. 

Sudionici su pred sobom imali zahtjevan teren te teške vremenske uvjete uz sunčano i vrlo toplo vrijeme, a natjecanje se odvijalo kroz tri runde po 18 staza te finalnu rundu od 9 staza u kojoj su sudjelovali samo vodeći natjecatelji u svakoj od službenih kategorija prvenstva.

U ženskoj kategoriji nastupilo je 5 igračica, a titulu prvakinje osvojila je Ana Gorički (FDK Zagreb) kojoj je ovo treća titula, nakon pobjeda 2020. i 2022. godine. Srebrnu medalju je, nakon doigravanja, osvojila Ira Molnar Gorički (FDK Zagreb), dok je bronca pripala Danici Pajtak (DGK Varaždin).

FPO: 1. Ana Gorički, 2. Ira Molnar Gorički, 3. Danica Pajtak

U otvorenoj kategoriji nastupilo je 13 igrača, a titulu prvaka, nakon prošlogodišnjeg trijumfa u Stubičkim Toplicama, obranio je Vjeran Tuhtan (DGK Eagle, Rijeka). Srebrna medalja pripala je Aleksandru Sudžukoviću (DGK Varaždin), a brončana Dini Harambašiću (DGK Lagoda, Varaždin).

MPO: 1. Vjeran Tuhtan, 2. Aleksandar Sudžuković, 3. Dino Harambašić

U kategoriji muških preko 40 godina dvije najsjajnije medalje otišle su u iste ruke kao i godinu ranije. Zlato je osvojio Tomislav Ćavar, a srebro Tomislav Frković (oba FDK Zagreb), dok je bronca pripala Zoranu Krečaru (DGK Lagoda, Varaždin).

MP40: 1. Tomislav Ćavar, 2. Tomislav Frković, 3. Zoran Krečar

U kategoriji muških preko 50 godina titulu prvaka je ponio Tomislav Kacavenda (DGK Stubaki, Stubičke Toplice), ispred srebrnog Radule Mikića (DGK Varaždin) te brončanog Renata Balena (DGK Stubaki).

U juniorskoj kategoriji za igrače do 18 godina zlatnu medalju je osvojio Noa Ćavar (FDK Nova Gradiška), dok je srebro pripalo Petru Mikiću (DGK Varaždin), a bronca Lovri Brkanu (FDK Nova Gradiška).

MJ18: 1. Noa Ćavar, 2. Petar Mikić, 3. Lovro Brkan

Rezultati Prvenstva nalaze se na PDGA stranici: https://www.pdga.com/tour/event/83074


Prvenstvo Hrvatske 2024.
PH održana do danas


Primjedbe

Novosti iz DGK Eagle:

Cernik Open 2024 (DiscOver Balkan Tour) - Tuhtan i Bošnjaković najbolji!

Vikend 22. i 23. lipnja bio je rezerviran za završnicu ovogodišnjeg DiscOver Balkan disc golf Tour-a  u slavonskom Cerniku na prekrasnom terenu uz jezero Bačica. Na turniru je nastupilo troje predstavnika DGK Eagle: Vjeran Tuhtan , Josip Bošnjaković i Marin Grbac kojima je ovaj turnir bio nova prilika za sakupljanje bodova u Hrvatskoj disc golf ligi. Vjeran Tuhtan i Josip Bošnjaković (DGK Eagle) Nakon prve runde igrane po ekstremnim vrućinama (36°C), Vjeran i Josip dijelili su šesto mjesto s 4 bacanja zaostatka za vodećim Petrovičem (SLO), dok je Marin bio odmah iza na 8. mjestu. Popodnevna runda donijela je malo osvježenje, a polovicom runde započelo je veliko nevrijeme te je ista i prekinuta te odgođena za nedjelju ujutro. Nakon odigranih 10 staza, Vjeran je ostvario izvrsnih -7 te se u potpunosti približio vodećima. U noći na nedjelju pojavila se crijevna viroza kod 10ak igrača, uključujući naše Vjerana i Marina. Dobar subotnji rezultat bio je katalizator ozdravljenja te je Vjeran

Održan Platak DG Open 2024

Kroz vikend 1. i 2. lipnja 2024. održan je tradicionalni Platak DG Open 2024 - PDGA disc golf turnir u organizaciji DGK Eagle uz potporu Discgolf4you.com  online trgovine. Na turniru je nastupilo 40 igračica i igrača iz četiri države u šest kategorija. Osim igrača iz susjednih zemalja, valja istaknuti i nastup čak četvero američkih državljana koji su svoj boravak u Europi odlučili upotpuniti ovim disc golf natjecanjem. U dva dana natjecanja, igralo se u tri regularne runde po 18 staza te finale za najuspješnije u MPO i FPO kategorijama. Finalisti MPO kategorije U otvorenim kategorijama, kod žena pobjedu je ostvarila braniteljica naslova Tina Šimenc (+20) iz varaždinskog DGK Lagoda ispred klupske kolegice Maje Šimenc (+24) i Ire Molnar Gorički (+25) iz FDK Zagreb, dok je u muškoj konkurenciji pobjednik bio Blaž Petrovič (-18) iz Slovenije ispred Marijana Krištofića (-12) iz DGK Stubaki, te Tomislava Goričkog (-11) iz FDK Zagreb.  Od riječana najuspješniji bio je Vjeran Tuhtan odigravši